Et spennende prosjekt

Den store leiligheten i det gamle huset i Posebyen i Kristiansand, har blitt endret på og pusset opp en rekke ganger gjennom årene. Mye er bra, men noe er slitt, utdatert eller upraktisk. Det er ikke en eneste rett vinkel i leiligheten og gulvene er skjeve, men den har mye sjel.

For Margit er det viktig å ta vare på leilighetens egenart, samtidig som hun forvandler den til sin egen. Hun vil tilpasse leiligheten til hennes og familiens behov og ønsker, men har en bærekraftig tilnærming til oppgaven. Så lite som mulig i leiligheten skal rives ned og byttes ut med nytt. I stedet skal det repareres og forskjønnes. Det som  byttes ut og har resterende levetid, skal gjenbrukes andre steder i leiligheten eller leveres til gjenbruk av andre. Alt nytt som tilføres leiligheten skal velges med fokus på lavt miljøavtrykk, høy kvalitet og lang levetid. 

- I Setesdal bur eg i eit hus fra 1600-talet. Gamalt er fint, men det er mykje jobb. Eg hadde lovt meg sjølv å ikkje take på meg slik prosjekt att, men då eg så den gamle leiligheten i Posebyen falt eg pladask. Det var kjærleik ved fyrste blikk.

Brukte møbler får nytt liv

Margit har også truffet et bærekraftig valg for møblering og innredning av leiligheten. Det som skal inn i leiligheten av nye møbler kjøpes inn brukt, og repareres og forskjønnes etter behov. 

31Innredningen til leiligheten, som blant annet skrivebord, benker, skyvedører og noen nye skapfronter, skal plassbygges. Kortreist håndverk, godt og solid trevirke og tilpassing med kløkt og finesse, garanterer bærekraftige løsninger med lang levetid. Margit gleder seg til å se det endelige resultatet og til å flytte inn i leiligheten. Men det er først den 31. januar. Før den tid er det mye jobb. Det skal bygges, males, mures og monteres, og det er mange valg å ta. Margit får heldigvis god hjelp av dyktige folk.

Bærekraftig interiørdesign

Det er arkitekt Daniele Myrhaug og interiørdesigner Belinda Bjerke fra Alma Eik arkitektur og interiørdesign som styrer prosjektet. De tente på Margits ambisjon om en bærekraftig forvandling av den gamle leiligheten, og synes det er  spennende at alt arbeidet skal gjennomføres i løpet av fire uker.

– Margits leilighet er utrolig flott og det er spennende å jobbe med bærekraft som rettesnor for de endringene som skal gjøres. I dette prosjektet er god planlegging avgjørende. Vi ser helhetlig på leiligheten og lager en plan for maling og forskjønning av overflater, for det som skal gjenbrukes og for det som skal tas inn nytt. Det lille vi tar inn nytt, som for eksempel trepaneler, velges med svært god kvalitet og et tidløst uttrykk. Da vet vi at det varer og er like fint om 30 år, forklarer interiørdesigner Belinda Bjerke.

Interiørdesigner Belinda Bjerke fra Alma Eik synes det er spennende å jobbe med en bærekraftig tilnærming.