Lefse

Lefser er obligatorisk tilbehør til en rekke tradisjonsretter som for eksempel setesdalssuppe, nepespa og gomb, men kan også serveres til kaffen med sukker og smør.

Vurdering

4.1
(17)
Slik gjør du:

Kok potetene. Skrell dem, avkjøl og mal dem i kjøkkenkvern.

Kna inn smøret. Bland inn mel, litt etter litt. Del deigen i to. Deigen blir bløt når den ligger en stund, og da må det knas inn mer mel – derfor er det greit å dele den i to først.

Bak den første delen. Del deigen i emner på 180 gram. Kna godt, og ta en neve mel under og over emnet. Kjevl emnet ut så det blir like stort som takka. Ikke snu lefsa, men løft den ofte opp med fløyen/stikka. Ha litt mel under så deigen ikke fester seg. Kjevl lefsa rett fram og drei den ofte, så blir den rund og fin.

Stek lefsa på middels varme på takka. Bruk fløyen/stikka til å flytte den.

Dynk lefsa med vann når den er lagt på takka, og stek på begge sider. Snu den når den har fått brune flekker på undersiden.

Før du skal bake den andre delen, kna inn litt mer mel.

Legg lefsene lagvis oppå hverandre etter steking. Før ble lefsene tørket, men i dag er det mest praktisk å fryse dem. Brett lefsene sammen, og pakk dem i frysefolie.

Lefsene må bløtes opp før de spises. Hold én og én lefse under rennende vann på begge sider. La dem ligge lagvis med et kjøkkenhåndkle imellom i ca. 10 minutter.

 

Kjevl emnet ut så det blir like stort som takka. Ikke snu lefsa, men løft den ofte opp med fløyen/stikka. Foto: Anders Martinsen

Hva synes du om denne oppskriften?

Klikk på en stjerne for å rangere den!

Gjennomsnittlig rangering 4.1 / 5. Antall stemmer: 17

Ingen stemmer så langt! Bli den første til å rangere oppskriften.

Populære oppskrifter akkurat nå