Du trenger:
- 450 g siktet hvetemel
- 40 g fint sammalt hvetemel
- 30 g fint sammalt rugmel
- 120 g surdeig
- 350 g vann
- 10 g salt
Surdeig:
- 25 g surdeisstarter
- 50 g vann
- 50 g siktet hvetemel
Slik gjør du:
Lag surdeigen. Varm vannet til 23-25 grader. Ha surdeigsstarteren i en bolle og bland inn hvetemelet og vannet. La bollen stå under plast i romtemperatur i 12-16 timer.
Lag brøddeigen. Varm vannet til 23-25 grader. Bland sammen melet i en bakebolle. Sett til side ca. 1,5 dl av vatnet og hell resten av vannet i bakebollen. Ha i surdeigen.
Rør deigen på sakte fart i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 4 minutter, til deigen er smidig. Mot slutten av eltetiden har du i resten av vannet litt og litt. La deigen stå under plast i ca. 30 minutter.
Ha saltet i deigen og elt det inn. Sett brødet til heving under plast i romtemperatur i 4-6 timer. Brett deigen noen ganger i løpet av hevetida. Da får deigen luft og spenst.
Form deigen til et brød og ha det i en hevekurv. Sett det til heving i kjøleskapet i 1-2 døgn.
Ta ut brødet av kjøleskapet 1-2 timer før du skal steke det og la det heve i romtemperatur.
Skjær med en skarp kniv ca. 3 cm ned deigen i to skrå snitt, rett før du setter brødet i ovnen.
Stek brødet på 240 grader i ca. 35 minutter.
Tips: Legg en isbit i ovnen under steking av brødet. Det tilfører fuktighet som gjør at brødet sprekker mer kontrollert. Dessuten blir skorpa noe mykere og stekefargen penere.