Skoleboller med surdeig

Jeg har fått dilla på surdeig! Det tar riktig nok litt tid å bake med surdeig, men resultatet blir ufattelig mye bedre. Surdeig egner seg ikke bare til brødbakst, men også til søtbakst som disse nydelig skolebollene. Prøv du også!

Vurdering

5
(2)

Du trenger:

  • 500 g mel
  • 120 g sukker
  • 150 g surdeigsstarter
  • 75 g smør 
  • 3,5 dl melk
Vaniljekrem:
  • 4 dl helmelk
  • 2 eggeplommer
  • 30 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 20 g potetmel
Kokosglassur 
  • 1,5 dl melis
  • 1 ts eggehvite
  • 2  ts vann
  • 1,5 dl kokosmasse

Slik gjør du:

Varm melken til ca. 32 grader. Del smøret i små terninger. Ha det tørre i en bakebolle. Tilsett surdeigsstarteren og melken. Bruk en kjøkkenmaskin og kjør den på laveste hastighet til deigen blir seig. Ha så i smøret og elt det inn. 

Sett deigen til heving under plast i noen timer på kjøkkenbenken. La den så kald heve over natten. Ta deigen ut av kjøla noen  timer før du skal bake.

Ha deigen på bakebordet og brett den over så det blir spenn i den. Del så deigen opp i 12 emner og form de til boller.

Legg bollene på en stekeplate  med bakepapir. La de etterheve under plat på en lun plass i ca. 1 time.

Lag vaniljekremen, mens de hever. Bland eggeplomme, potetmel, frøene fra vaniljestangen og melk. Kok det forsiktig opp mot kokepunktet til det tykner. Rør godt med en visp hele tiden. Det tar 5-10 minutter. Dersom kremen er for tynn kan du tilsette litt mer potetmel, mens du varmer den opp. Avkjøl vaniljekremen.

Når bollene er ferdig hevet lager du en grop i midten av hver bolle. Fyll den opp med vaniljekremen.

Stek midt i ovnen på 240 grader i ca. 18 minutter. 

Når bollene er avkjølt til romtemperatur tar du på glassur. Bland melis, eggehvite og vann. Er den for tynn så kan du tilsette litt mer melis. Er den for tykk så kan du tilsette litt mer vann. Smør melisglasur rundt vaniljekremen og dypp deretter bollene i kokosmassen. 

«Nydelige surdeigs-skoleboller!»

Hva synes du om denne oppskriften?

Klikk på en stjerne for å rangere den!

Gjennomsnittlig rangering 5 / 5. Antall stemmer: 2

Ingen stemmer så langt! Bli den første til å rangere oppskriften.

Populære oppskrifter akkurat nå