Vurdering

3.8
(19)

Lutefisk

Du trenger:

  • 1,5-2 kg lutefisk
  • 1,5 ss salt
  • 600 g mandelpotet
  • 300 g bacon
  • 2 lefser
  • 3 ss mørk sirup
  • 100 g raspa brunost
Ertestuing:
  • 4 dl tørka grønne erter
  • 8 dl vann
  • 2 ss smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts eddik 
Sennepsaus:
  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 3 dl h-melk
  • 1 ss grov sennep
  • 1 ss søt sennep
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Slik gjør du:

Del lutefisken i passelige porsjonstykker. Legg de i en ildfast form med skinnsiden ned. Ha på salt og la den stå i minst 30 minutt. Det vil da trekke ut væske. 

Hell av væsken og ha over aluminiumsfolie. Stek fisken på 200 grader i 30- 40 minutt. Fisken er ferdig når den flaker seg.

Ertestuing: Legg ertene i bløt i rikelig med vann over natten. Hell av vannet og ha de i en gryte, fyll på med vann og kok i ca. 1,5 timer med lokket halvt på. Fyll på mer vann hvis det koker tørt. Når ertene er møre og stuingen er passelig tykk har du i smør, sukker salt og eddik. Ha på mer vann dersom du syns den er for tykk.

Sennepssaus: Smelt smør i en gryte og ha i mel. Visp det godt sammen og kok i et minutt. Spe med melk mens du rører til en klumpfri saus. Kok noen minutter og tilsett sennep, salt og pepper. Ønsker du en sterkere saus kan du tilsette mer sennep.

Kutt bacon i små biter og stek det godt i en panne. 

Finriv brunosten. 

Kok opp potetene og la de trekke til de er møre. 

Server lutefisk med bacon, ertestuing, brunost, sirup, lefse, poteter og sennepssaus. Du kan også ha på litt stekefett fra baconet eller litt smelta smør.

«Lutefisk med masse godt tilbehør!»

Hva synes du om denne?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering:

Vurdering: 3.8 / 5. Antall stemmer: 19

Ingen stemmer enda. Bli den første!

Populære oppskrifter