Du trenger:
- ca. 2 kg tynnribbe eller familieribbe
- 1 ss smør til formen
- 1-2 ss salt
- 1 ss grovkvernet pepper
Slik gjør du:
Ha salt og pepper på ribba et døgn før den skal stekes. La den stå kjølig.
Legg ribba med svoren ned i en smurt langpanne med 5 dl vann i. Dekk ribba med aluminiumsfolie eller en stekepose. Damp den i stekeovnen i ca. 50 minutter på 200 g varmluft.
Ta ribba ut, snu den og snitt små ruter i svoren med en skarp kniv. Den er viktig å snitte helt ned til fettlaget.
Plasser en ball av aluminiumsfolie eller en dyp tallerken i midten av langpanna. Legg ribba oppå med svoren opp. Da blir midten av ribba liggende høyere og fettet vil renne av under steking.
Stek videre med over og undervarme på 180 grader i 1,5 timer. Øk temperaturen til 230 grader og stek i 30 minutter til. Nå skal svoren ha poppet og blitt sprø. Dersom du også skal servere julepølse og medisterkaker kan de steke med ribba de siste 30 minuttene.
Ta ut ribba. For at ikke kjøttsaften skal renne ut må den hvile i 30 minutter før du skjærer i den. Server med rødkål, rosenkål, poteter og brun saus.